Startpagina Organisatie Werkwijze Ouders Studenten Scholen Speel-o-theek Nieuws Contact

14/12/2017 - De Katrol wenst iedereen fijne feestdagen

https://youtu.be/z2yL8h0SQgw klik op de link voor onze kerstgroet

13/12/2017 - De Katrol 10 jaar, jubileumviering in het Kriterion - meer op onze Facebook pagina

20/11/2017 - Rotterdamse Kinderrechten Award - zie onze Facebook pagina

24/10/2017 - Rotterdamse Kinderrechten Award

Wij zijn heel erg trots om te mogen verkondigen dat onze directeur Sandra Pardoel genomineerd is voor de allereerste Rotterdamse Kinderrechten award, als één van de drie Rotterdammers! Op 20 november wordt bekend wie de award uitgereikt krijgt.

31/08/2017 - De Katrol blijft actief in (het gebied) Charlois

De komende jaren zal De Katrol, als onderaannemer met DOCK en TOS, in het gebied Charlois de opdracht voortzetten. Dit houdt in dat wij aan 150 gezinnen uit het gebied leer- en gezinsondersteuning aan huis kunnen blijven aanbieden.

31/08/2017 - uitkomst aanbesteding De Katrol

Beste relatie en wijkpartner,

Met heel veel inzet is er de afgelopen jaren samengewerkt in het gebied Feijenoord om de kansen voor kinderen (en hun families) te vergroten. Door te investeren in leren, spelend leren, ouderbetrokkenheid, talenten, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Samen met ouders en studenten op dé plek die ertoe doet, thuis. Daar willen wij jullie hartelijk voor bedanken en daar kijken we met veel plezier op terug.

Zoals jullie weten besteedt Rotterdam het welzijnswerk aan. Ook wij, als onderdeel van Forza (WMO Radar, DOCK, TOS en De Katrol) hebben ons plan voor een beter en sterker Feijenoord ingediend. Maar het plan dat is ingediend door Humanitas werd als beter beoordeeld. Zij zullen het welzijnswerk, waaronder de leerondersteuning, per januari 2018 overnemen.

Dit houdt in dat De Katrol haar activiteiten in het gebied Feijenoord zal staken en dat er in 2018 geen leer- en gezinsondersteuning aan huis meer zal plaatsvinden. Wij maken onze huidige ondersteuningen met veel betrokkenheid en inzet af maar zullen geen nieuwe aanmeldingen meer opnemen. Het is dus niet meer mogelijk om nieuwe leerlingen/kinderen aan te melden voor het gebied Feijenoord.

Voor “Speel-o-theek leuk leren 010” is het onbekend of er -met vrijwilligers- een mogelijkheid bestaat om de ‘leuk leren 010’ activiteiten en de speluitleen door te laten gaan. Ook dit betreuren wij, maar het is niet anders. Later in het jaar zal er meer duidelijkheid komen.

Voorlopig zal De Katrol natuurlijk gevestigd blijven aan de Brede Hilledijk, in de Afrikaanderwijk, en zullen wij als betrokken partner van het gebied ons in blijven zetten voor de kinderen in de wijk.

De Katrol zal actief blijven in Charlois. Met pijn in ons hart nemen we afscheid van de andere wijken in Feijenoord. Wij gaan Feijenoord en haar bewoners erg missen. Nogmaals heel hartelijk dank voor de prettige samenwerking, de geslaagde buitenspeeldagen en het belangrijke werk dat wij de afgelopen acht jaren in het gebied Feijenoord samen met jullie hebben mogen verrichtten.

Met vriendelijke groet,

Namens het team van De Katrol

Sandra Pardoel

(directeur)

07/07/2017 - jaarafsluiting De Katrol
Vandaag nemen onze studenten afscheid van de gezinnen, maar gisteren nam ons team afscheid van onze studenten. Dit jaar hebben er 82 studenten hun stage bij De Katrol afgemaakt. Zij hebben allen een certificaat leerondersteuner ontvangen. Wij zijn trots op deze lichting (2016-2017) verschilmakers en wensen hun een goede zomervakantie toe. Bedankt voor jullie inzet en collegialiteit. #samenmakenwijhetverschil


01/07/2017 - Stageplaatsen 2017-2018
Wij zijn weer op zoek naar studenten die samen met ons de leer- en gezinsondersteuning aan huis willen realiseren.
Ben jij -nu nog- eerste jaars social work student, en nog op zoek naar een leerzame stage voor jaar 2. Kom dan ons team versterken!

Ben jij?
- iemand die zowel zelfstandig als in teamverband wilt werken?

- iemand die flexibel is en houdt van aanpakken?

- iemand met een leerbare houding en een gezonde dosis leergierigheid

- iemand die geïnteresseerd is in sociale verschillen en culturen

- een doorzetter en beschik jij over goede agenda vaardigheden?

Wij bieden jou een unieke leermogelijkheid, waarbij ervarend leren in een multidisciplinair kader centraal staat. Ben je klaar voor een cultuur overbruggende uitdaging en ben je benieuwd hoe kinderen leren buiten hun school? Ben je zelfstandig én een teamplayer én wil je tijdens je opleiding al een bijdrage leveren aan het terugbrengen van het hoge drop-out percentage van Rotterdam? Ben je klaar voor een leerzame dosis praktijkervaring? Schrijf je dan in voor een stage bij De Katrol.


21/06/2017 -
Vaardighedenalliantie: ondersteuning en onderzoek in Rotterdam Zuid
De Katrol
heeft samen met Bomberbot en Krachtbronnen een alliantie gevormd om kinderen uit Rotterdam Zuid 21e eeuwse vaardigheden bij te brengen. De lessen worden zowel gegeven door een speciaal opgeleide trainer als de leerkrachten van de kinderen. In samenwerking met onderzoeker Fabian Dekker zal worden onderzocht wat de positieve effecten van lessen in 21e eeuwse vaardigheden zijn. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nieuwe Poort.

07/06-2017 - BUITENSPEELDAG 2017
Ondanks de harde wind hebben wij een hele toffe buitenspeeldag gehad. Voor een sfeerimpressie bezoek onze Facebookpagina.
www.facebook.com/dekatrol of www.facebook.com/speelotheekleukleren010 voor de foto's.
Wij willen alle deelnemers bedanken voor de leuke dag die wij hebben gehad. En natuurlijk de mogelijkmakers: Rabobank Rotterdam, Fonds DBL, Sint Laurensfonds, Opzoomermee, stichting Kindertehuizen Rotterdam en niet te vergeten de organisatoren: alle 24 SPH studenten. Volgend jaar weer?

01/06/2017 - Volgende week is het weer zo ver: Buitenspeeldag 2017
Een week voor de nationale buitenspeeldag, maar waarom wachten als het nu ook kan? Studenten van de opleiding SPH zijn druk met alle voorbereidingen. Wij hopen op mooi weer, en op een grote opkomst. Volgende week woensdag, 7 juni vanaf 14:00 uur tot 17:00 uur in het Afrikaanderpark (achter de markt en voor de Botanische tuin)!01/05/2017 - Jaarverslag 2017 online
Ook dit jaar weer een prachtige 'omzet' door middel van inzet. U kunt hier het Jaarverslag stichting De Katrol 2016 lezen.

01/04/2017 - Nieuwe aanwinst Katrol-team
Het is officieel, ons team wordt versterkt met de komst van Paulien. Sinds vandaag komt zij als ankerfiguur het team van De Katrol versterken. Als collega zal zij ook veel bezig blijven in de Speel-o-theek, waar zij eerder al vrijwilligerswerk deed. Wij zijn trots om haar in ons team te hebben en wensen haar heel veel succes toe in haar nieuwe werk. Welkom aan boord Paulien!

01/03/2017 - Fonds DBL en Sint Laurensfonds steunen uitbreiding Speel-o-theek leuk leren 010
Dankzij de steun van Fonds DBL en het Sint Laurensfonds zal er dit jaar een uitbreiding komen van Speel-o-theek leuk leren 010. Samen met bibliotheek Rotterdam gaan wij onze krachten bundelen voor een nog mooier, sterker en beter Rotterdam. Wij zijn erg dankbaar en trots op deze steun en gaan binnenkort van start met deze bijzondere en kansrijke samenwerking. Binnenkort meer.


22/03/2017 - Onderwijs begint thuis! Een brief aan voor aan de formatietafel.
Input voor het regeerakkoord: onderwijs-begint-thuis! Samen met partnerorganisaties zetten wij samen het belang van ouders voorop, samen voor gelijke kansen.

22/12/2016 - Kerstgroet 2016
stichting De Katrol wenst u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

23/11/2016 - Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega!
Per 1 februari 2017 zijn wij op zoek naar versterking van ons team.

De vacature kunt u via deze link de Katrol vacature 2017 bekijken.

U kunt uw brief met curriculum vitae, tot uiterlijk 23 december, richten aan Stichting De Katrol,
t.a.v. S. Pardoel, Brede Hilledijk 86 a, 3072 KK Rotterdam.
Of mailen naar: sandra@dekatrol.nl

15/11/2016 - Speel-o-theek leuk leren 010 in de race voor een prijs!

Speelotheek leuk leren 010 in de race voor Specsaversteunt. Helpt u ons aan een donatie?
Stem op ons en help ons aan een mooie donatie waarmee wij nog meer leuk, leerzaam en mooi spelmateriaal kunnen aanschaffen. Want spelen is leren!

Stemmen kan tot 20 december. Je kunt met elk mailadres, elke dag opnieuw een stem uitbrengen. Dus, aub, stem zo vaak als mogelijk en wijs ook al je vrienden en kennissen op de actie.

U kunt hier stemmen
31/10/2016 - Aftrap Gelijke Kansen Alliantie

Stichting De Katrol is trotse partner in de Gelijke Kansen Alliantie. Want verschil moet er niet zijn. Dat moet je maken!
Voor meer informatie bezoek de website voor meer informatie.


20/09/2016 - Ouderbetrokkenheid centraal op onderwijsparade 5 oktober

Beste ouder(s) van Rotterdam, hierbij een uitnodiging van Gemeente Rotterdam voor de onderwijsparade 2016 op woensdag 5 oktober aanstaande in de Maassilo Rotterdam.

Ook Stichting De Katrol en Speelotheek leuk leren 010 verzorgen een leuke en leerzame workshop. Schrijf u in, deelname is gratis! www.onderwijsparade.nl


Ouders of verzorgers spelen een onmisbare rol in de ontwikkeling van het kind. Hun betrokkenheid bij het onderwijs is daarmee net zo onmisbaar. De Onderwijsparade op 5 oktober in de Maassilo inspireert Rotterdamse vaders en moeders om die belangrijke rol nog beter op te pakken.

Vaderbetrokkenheid, leren leren, omgaan met angst bij kinderen en bij jongeren, en ‘Lezen is Leuk!’. Deze onderwerpen en nog vele andere komen tijdens de Onderwijsparade aan bod. In totaal zijn er twintig verschillende workshops, verzorgd door leraren, experts en andere –veelal Rotterdamse— onderwijsprofessionals. Zij geven allerlei praktische tips, bijvoorbeeld over hoe ouders en verzorgers thuis op een speelse manier het lezen en huiswerk maken kunnen aanmoedigen.01/09
/2016 - De Katrol gaat weer van start

Wij zijn los! Nieuwe ronde, nieuwe kansen! En niet te vergeten nieuwe studenten! Wij starten vandaag met ons 9e werkjaar met een nieuwe lichting ´talentontwikkelaars´. Vandaag start voor velen hun stage jaar bij De Katrol. Om ´in te komen´ maken zij kennis met hun ankerfiguur en krijgen een introductie op het belangrijke werk dat zij bij De Katrol gaan doen. Vanaf volgende week zullen zij kennismaken met de gezinnen die zij zullen ondersteunen en gaat het nieuwe werkjaar echt van start. Welkom aan boord aan alle 56 studenten uit de verschillende sociale opleidingen van de Hogeschool Rotterdam!

Mocht jij nog op zoek zijn naar een boeiende stage? De Katrol heeft nog leerzame plekken in de aanbieding! #samenmakenwijhetverschil13/07/2016 - Trapbankie #309 en Radio Rijnmond
Zojuist geleverd onder belangstelling van Erik Lemmers van Radio Rijnmond. Trapbankie #309
Terug te vinden op onderstaande link of onze facebookpagina/dekatrol

.rijnmond.nl/nieuws/144075/Trapbankjes.

In de vakantie wordt het Trapbankie in de lak gezet en wanneer de Speel-o-theek geopend is (na woensdag 24 augustus) staat hij tussen onze Kinderzwerfboeken. Wij zijn er blij mee!

11/07/2016 - Een hele fijne zomervakantie
De zomervakantie is begonnen. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer toe.
In verband met de zomervakantie is Speel-o-theek leuk leren 010 gesloten.
De Speel-o-theek is weer open op woensdag 24 augustus van 13:00 - 17:00 uur.08/07/2016 - afscheid Katrolstudenten 2015-2016
Vandaag namen wij afscheid van onze 'Katrollers'. Dit zijn de studenten waar wij het afgelopen schooljaar mee hebben mogen werken om de gezinnen leer- en gezinsondersteuning aan huis aan te bieden. In totaal hebben wij aan 65 studenten een certificaat kunnen uitreiken en hebben zij hun stage bij De Katrol met succes afgerond. Bedankt voor de prettige samenwerking, jullie inzet, betrokkenheid en creativiteit. Op onze facebookpagina staan nog meer foto's van het afscheid. Een hele fijne zomervakantie!


15/06/2016 - Stage 2016-2017
Ben jij nog op zoek naar een uitdagende en leerzame stageplaats, reageer dan snel op onze vacatures.
De Katrol is op zoek naar 2e jaars SPH, CMV, MWD en Pedagogiek voor de leer- en gezinsondersteuning aan huis.

Ook bieden wij 2 3e jaars stages aan!
1) SPH'er die in de Speel-o-theek aan de slag wilt met kinderen en ouders (spelend leren, leuk leren en opvoedondersteuning)
2) Pedagoog of MWD'er die als gezinsondersteuner/ankerfiguur het verschil wilt leren maken en die ons team komt versterken?

Ben jij?
- iemand die zowel zelfstandig als in teamverband wilt werken?
- iemand die flexibel is en houdt van aanpakken?
- iemand met een leerbare houding en een gezonde dosis leergierigheid?
- iemand die geïnteresseerd is in sociale verschillen en culturen?
- een doorzetter en beschik jij over goede agenda vaardigheden?

Wij bieden jou een unieke leermogelijkheid, waarbij ervarend leren in een multidisciplinair kader centraal staat. Ben je klaar voor een cultuur overbruggende uitdaging en ben je benieuwd hoe kinderen leren buiten hun school? Ben je zelfstandig én een teamplayer én wil je tijdens je opleiding al een bijdrage leveren aan het terugbrengen van het hoge drop-out percentage van Rotterdam? Ben je klaar voor een leerzame dosis praktijkervaring? Schrijf je dan in voor een stage bij De Katrol.

09/06/2016 - Buitenspeeldag 2016
Wat was het leuk gisteren tijdens de Buitenspeeldag in de Afrikaandertuin. Er hebben 110 kinderen aan alle activiteiten meegedaan en hebben allemaal een volle strippenkaart ingeleverd voor een klein presentje vanuitSpeelotheek leuk leren 010. Er waren ook heel wat kinderen die gewoon mee speelden zonder zich in te schrijven, zoals bijvoorbeeld bij het stoepranden. In totaal hebben er zo'n 140 kinderen meegedaan aan de buitenspeeldag 2016. Veel ouders kwamen gezellig met hun kinderen mee. Ook de Camper Expeditie van Gezond op Zuid trok veel bezoekers. Hier konden buurtbewoners een gratis gezondheidscheck laten uitvoeren. Hierbij nog wat foto's van deze zeer geslaagde dag. Nogmaals dank aan onze enthousiaste studenten die hun zelf bedachte activiteiten uitvoerden en het team van De Katrol voor het organiseren. Meer foto's zijn te vinden op onze facebookpagina.

08/06/2016 - Buitenspeeldag 2016
Op woensdag 8 juni is het weer zover: Nationale Buitenspeeldag! Dankzij de steun van het Sint-Laurens Fonds organiseert stichting De Katrol en Speel-o-theek leuk leren 010 een buitenspeeldag in de Afrikaanderwijk. Van 14:00 uur tot 17:00 uur zijn er allerlei leuke en actieve buiten speel activiteiten voor zowel jong als oud te doen in de Afrikaandertuin (tussen de Rotterdamse munt -Hilledijk-, Jacominastraat, Paul Krugerstraat en het zwembad Afrikaanderplein). Samen met onze (wijk)partners Hogeschool Rotterdam, TOS, BuurtLab, Opzoomermee en Creatief beheer, maken wij er een leuke en speelse dag van met als thema: Buiten spelen is gezond! Kom lekker buiten spelen en neem je ouders, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnen ook gezellig mee. Er zijn allerlei leuke spelletjes en activiteiten die je kunt doen zoals: een springkussen, mega twister, estafettes, badminton, touwtje springen, oudhollandse spellen en nog veel meer.

Kom lekker spelen en laat je voorlezen of kies een leuk kinder(zwerf)boek uit. Houd jij meer van knutselen en kleuren, dan kan dat natuurlijk ook. Buitenspelen is hartstikke leuk en gezond voor iedereen!
De buitenspeeldag is natuurlijk niet compleet zonder de voorrondes van het ORK stoepranden. Schrijf je in en speel mee. Wie weet heb jij wel een finaleplaats voor de tweede editie van het Open Rotterdamse Kampioenschap (ORK) stoepranden op 20 augustus 2016, op het Grote Kerkplein van 13:00 tot 15:30. Wie weet win jij dan wel de felbegeerde beker en de gouden stoeprand!

Ook volwassenen hoeven zich die dag niet te vervelen. Zij kunnen met hun kind(eren) alle activiteiten en het stoepranden meedoen. Ook de Camper Expeditie Gezond op Zuid is present met medewerkers van sport, zorg- en welzijnsorganisaties. Hier kan je allerlei informatie krijgen over voeding en sport,-en beweging. En kan jij een gratis gezondheidscheck laten doen.
Dus komt allen! Het wordt een gezellige dag om buiten te spelen in de Afrikaandertuin.19/05/2016 - stagiaires gezocht en stageplaatsen aangeboden
De Katrol is weer op zoek naar enthousiaste en leergierige stagiaires voor het schooljaar 2016-2017. Ben jij een student Social Work (CMV, SPH, MWD of pedagogiek) en wil jij tijdens je studie al het verschil maken? Wij bieden jou een unieke leermogelijkheid, waarbij ervarend leren in een multidisciplinair kader centraal staat. Ben je klaar voor een cultuur overbruggende uitdaging en ben je benieuwd hoe kinderen leren buiten hun school? Wil jij een bijdrage leveren aan het terugbrengen van het hoge drop-out percentage van Rotterdam? Schrijf je dan in voor een stage bij De Katrol en kom ons team versterken!

18/04/2016 - Jaarverslag online
In ons Jaarverslag kunt u de resultaten van onze inzet in 2015 terug vinden. Wij zijn erg trots op deze resultaten en danken al onze partners voor het (mede)mogelijk maken hiervan. Samen maken wij het verschil!

23/03/2016 - ING helpt De Katrol vooruit!

Stichting De Katrol heeft € 2000,- ontvangen vanuit het ING Nederland fonds.De Katrol werd door de ING gekozen uit 425 aanmeldingen voor Rotterdam Zuid en dus één van de vijf genomineerden. De afgelopen weken konden mensen stemmen op hun favoriete goede doel en zij hielpen ons aan deze fantastische prijs. Onze directeur Sandra Pardoel nam de honneurs waar en werd door de ING -samen met de andere genomineerden- in het zonnetje gezet. Bedankt ING en veel dank aan de talrijke mensen die ons hebben gesteund door op De Katrol te stemmen. Het gewonnen prijzengeld krijgt een hele mooie bestemming, voor een kansrijkere jeugd en een sterker en mooier Rotterdam! Nogmaals bedankt allen!
.


01/03/2016 - Nationale buitenspeeldag 2016
Ook dit jaar weer wordt er een buitenspeeldag georganiseerd door De Katrol en TOS thuis op straat. Deze zal op woensdagmiddag 8 juni georganiseerd worden in de Afrikaanderwijk. Houd onze facebook pagina in de gaten voor meer informatie.


22/02/2016 - Help stichting De Katrol vooruit en stem
Onze organisatie is genomineerd voor een donatie uit het ING Nederland fonds. Dit houdt in dat wij in de race zijn voor een mooi geld bedrag. Hoe meer stemmen hoe hoger het bedrag!

U kunt uw stem uitbrengen op www.ing/stemnederlandvooruit

Stichting De Katrol is terug te vinden in de regio Rotterdam Zuid (postcode 3072) of op naam. Er mag met meerdere email-adressen gestemd worden. U ontvangt dan een link in uw mailbox die u moet bevestigen. De actie loopt tot maandag 22 februari.

Kunnen wij rekenen op uw stem? Bedankt alvast.


08/01/2016 - De Katrol in 2016
Onze opdracht voor 2016 is duidelijk. In het jaar 2016 zal De Katrol voor 166 Rotterdamse gezinnen leer- en gezinsondersteuning aan huis mogen aanbieden.
In Charlois hebben wij, als onderaannemer van DOCK (NRW), de opdracht om 150 kinderen (hun ouders en eventuele broertjes en zusjes) te ondersteunen met het 'leren leren' thuis.
In Feijenoord hebben wij groen licht vanuit de Gemeente Rotterdam (subsidie couleur locale) om aan 16 kinderen (ouders, broers en zussen) leer- en gezinsondersteuning te verzorgen.
Daarmee komt 'de teller' voor 2016 op 166 trajecten leerondersteuning te staan. Een opdracht waar wij trots op zijn deze te mogen realiseren.

14/12/2015 - Kerstgroet 2015
Namens team, bestuur en studenten van De Katrol wensen wij iedereen een gezond en gelukkig 2016 toe!


18/12/2015 - Sint Laurensfonds maakt meer leuk leren mogelijk
Dankzij de steun van het Rotterdamse Sint Laurensfonds is het mogelijk om in 2016 leuke en leerzame activiteiten op te zetten in de Speel-o-theek. Naast voorleesmiddagen en leerzame activiteiten gaan wij ook een tweede Buitenspeeldag organiseren in de Afrikaanderwijk. Meer daarover in het nieuwe jaar, of volg ons op facebook.

27/10/2015 - De Katrol gaat uitbreiden in Charlois
Goed nieuws! Samen met DOCK en Thuis Op Straat (TOS) hebben wij de gunning gekregen voor de aanbesteding Nieuw Rotterdams Welzijn voor het gebied Charlois. Dit houdt in dat De Katrol in de komende jaren meer gezinnen met kinderen uit de groepen 3 en 4 zal kunnen ondersteunen met het leren thuis! Wij zien erg uit naar de vernieuwde samenwerking met DOCK en TOS, en met alle nieuwe studenten, kinderen en ouders!

08/10/2015 - De Katrol is op zoek naar een nieuwe collega
Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een nieuwe collega.

07/10/2015 - ZwerfboekBende en 24 uurs Kinderzwerfboekstation
Op Nationale Zwerfboekendag werd De Katrol overvallen door de ZwerfboekBende. Zij deelden zwerfboeken uit aan de kinderen uit de Afrikaanderbuurt.
Sinds die dag heeft De Katrol een 24 uurs zwerfboek-station. Een plek waar alle kinderen, elk moment van de dag, terecht kunnen voor leuke zwerfboeken.
Voor meer foto's van deze feestelijke dag kun je terecht op onze faceboekpagina's (stichting De Katrol of van de Speel-o-theek leuk leren 010).10/07/2015 - Jaarafsluiting 2014-2015
Ons werkjaar zit erop en vandaag namen wij afscheid van onze studenten. De studenten zijn afkomstig van verschillende sociale opleidingen van InHolland en Hogeschool Rotterdam, en zij hebben een jaarstage gevolgd bij De Katrol. Hierbij hebben zij dit schooljaar ingezet bij verschillende Rotterdamse gezinnen om het leren thuis te versterken. Deze allerlaatste stage dag sluiten wij af met een klein presentje en een hapje en drankje. In totaal hebben er dit collegejaar 61 studenten met goed gevolg hun stagejaar afgerond en een Katrol-certificaat mogen ontvangen. Bedankt voor jullie inzet en collegialiteit! Een fijne en zonnige zomer gewenst.

01/07/2015 - Beleidsplan 2015 - 2018 en sociale media van De Katrol
Het nieuwe beleidsplan van De Katrol staat online, u kunt terug hem vinden bij de kop organisatie of download deze hier.

De Katrol en de Speel-o-theek leuk leren 010 zijn trouwens ook te volgen via diverse sociale mediakanalen.
Op facebook zijn wij te volgen als stichting De Katrol en Speel-o-theek leuk leren 010. Geef ons een like en volg ons.
Daarnaast kun je ons ook volgen op Twitter.

10/06/2015 - Nationale BUITENSPEELDAG
Jaarlijks organiseert Jantje Beton in samenwerking met Nickelodeon en vele anderen de Buitenspeeldag. Samen met TOS (thuis op straat) en andere partners heeft ook De Katrol een buitenspeeldag georganiseerd. De kinderen uit de wijk konden zich inschrijven voor de voorrondes van het Open Rotterdams Kampioenschap Stoepranden en er waren verschillende andere activiteiten zoals springtouwen, elastieken, sjoelen, kegelen en koekhappen. Ook konden de kinderen samen met Inge (van Renewt) sieraden maken. De buitenspeeldag was een succes ruim 60 kinderen en hun ouders hebben meegedaan aan de spellen en het stoepranden. De foto's van deze dag zijn terug te vinden op onze facebookpagina.


Er zijn bovendien drie winnaars vanuit de voorrondes stoepranden gekomen en er is één wildcard uitgedeeld. Zij zullen op 1 juli uitkomen tijdens het ORK stoepranden en dus de finale spelen. Wij zijn trots op onze winnaars en komen hen natuurlijk aanmoedigen in de Parklaan tijdens de finale.
- Bora winnaar -10 jaar
- Shanilee wildcard -10 jaar
- Soukhaina winnaar -20 jaar
- Mats winnaar +20 jaar

09/06/2015 - Morgen voorrondes ORK stoepranden en Nationale BUITENSPEELDAG
Woensdag 10 juni is het dan eindelijk zover: dé voorronde van het Open Rotterdams Kampioenschap STOEPRANDEN en BUITENSPEELDAG 2015.
Kom jij ook?

14:00 uur tot 17:00 uur schoolplein Nelson Mandela school Joubertstraat

01/05/2015 - Speel-o-theek heeft een kinderzwerfboekenkast
Sinds deze week hebben wij een Kinderzwerfboek-station, een ruilkast vol met kinderzwerfboeken. Kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken te lezen. Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Daarna laten ze het boek weer zwerven bijvoorbeeld in Kinderzwerfboek-stations, wachtruimtes, buurthuizen, etc. Voor meer informatie: www.kinderzwerfboek.nl.

Graag willen wij nog meer kinderzwerfboeken voor ons station. Daarom roepen wij iedereen op eigen kinderboeken uit zwerven te sturen door ze achter te laten in ons Kinderzwerfboek-station. Hier zijn ook zwerfstickers te vinden.

01/04/2015 - Jaarverslag 2014 online
In het Jaarverslag De Katrol 2014 vindt u meer informatie over onze stichting en onze bereikte resultaten van het afgelopen jaar.
Resultaten waar wij trots op zijn! Met dank aan alle partners die een bijdrage hebben geleverd aan het realiseren hiervan.
Samen maken wij het verschil!

25/03/2015 - Film Speel-o-theek
Dankzij een groep enthousiaste studenten van Hogeschool Rotterdam (minor PR Storytelling) en EMIopZuid heeft onze Speel-o-theek Leuk Leren 010 een prachtig promofilm. Bekijk hem hier:

27/01/2015 - Stichting De Katrol tekent Maatschappelijk convenant Jeugd
Op 1 januari 2015 is in Nederland de nieuwe Jeugdwet ingegaan. Dit betekent dat de gemeenten nu zelf verantwoordelijk zijn voor alle vormen van ondersteuning, hulp en zorg aan de jeugd. In Rotterdam voeren we dit uit doormiddel van het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel (NRJ). Meer over dit Beleidsplan kunt u lezen op de site van de gemeente Rotterdam.
Dinsdagavond hebben verschillende wijkpartners uit de deelgemeenten onder leiding van Hugo de Jonge het Maatschappelijk convenant Jeugd met elkaar ondertekent. Hiermee hebben wij de intentie uitgesproken om met elkaar samen te werken zodat meer kinderen opgroeien in een kansrijk en veilig thuis. De Katrol heeft deze ondertekend voor de deelgemeenten Feijenoord en Charlois.

19/12/2014 - De Katrol wenst u fijne feestdagen

10/10/2014 - Feestelijke opening Speel-o-theek
Sinds 10 oktober 2014 heeft de Afrikaanderwijk, bij de Brede Hilledijk 86 een Speel-o-theek. Hier kunnen kinderen en ouders, net als bij een bibliotheek leer-, leesmateriaal en spelletjes lenen. De Speel-o-theek werd feestelijk geopend door Flori en de heer Pedro Peters (directeur van de RET). In de straat waren er leuke spellen te doen en werden er ballonnen opgelaten. De Speel-o-theek is elke woensdag middag geopend van 13:00 uur tot 17:00. De Katrol is op zoek naar vrijwilligers om de Speel-o-theek vaker te kunnen openen voor de buurt. Houd onze site in de gaten.

09/10/2014 - Morgen de feestelijke opening van onze Speel-o-theek Leuk Leren 010
Zing en gebaar morgen ook mee met Jaqueline op het openingslied van de Speel-o-theek Leuk Leren 010! Wij zijn al aan het oefenen. Jeej jeej!

23/09/2014 - Giovanni -namens De Katrol- ambassadeur Kinderpostzegelactie 2014
Stichting De Katrol zet zich in Rotterdam in om de (leer)kansen voor kinderen te vergroten. Dit doen wij bij sociaal kwetsbare gezinnen thuis. Veel van de kinderen die bij ons aangemeld worden hebben een leerachterstand of groeien op in armoede. Daartussen hebben wij kinderen met allerlei uitdagingen, zoals ook onze Giovanni, die hoofbegaafd is en daarmee moest leren omgaan. Jaarlijks heeft stichting De Katrol 70 studenten, zoals Charline, tot haar beschikking. Onder leiding van de ankerfiguren (de teamleden van De Katrol) gaan zij bij de verschillende gezinnen aan het werk en voeren zij in samen met het team, de ouders en de kinderen leer- en gezinsondersteuning aan huis uit. Stichting Kinderpostzegel Nederland steunt De Katrol al sinds haar start in 2007. Samen maken wij het verschil. Wij zijn bijzonder trots op Giovanni en de eer om het campagneproject Nederland te mogen zijn voor de Kinderpostzegelactie 2014, met als thema: Laat kinderen leren.


11/07/2014 - De Katrol neemt afscheid van haar 'Katrollers'.
Het schooljaar 2013/2014 zit er voor de hbo-studenten op. 40 Weken lang hebben zij zich ingezet bij De Katrol om de kansen voor Rotterdamse kinderen (en hun ouders) te vergroten. Afgelopen vrijdag hebben wij afscheid genomen van elkaar. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de certificaten uitgereikt. In totaal hebben er 67 studenten hun stage bij De Katrol met goed gevolg afgerond, waarvan 11 eerstejaars (die een kortere stage draaiden). Fijne zomervakantie allemaal en veel succes en plezier voor het nieuwe schooljaar.Bedankt Katrollers voor de prettige samenwerking en voor jullie enthousiasme en inzet. Samen maken wij het verschil!

24/06/2014 - Het Oranje Fonds steunt stichting De Katrol met € 15.000,- .
Stichting De Katrol biedt gratis leer- en gezinsondersteuning aan huis aan bij Rotterdamse kinderen die opgroeien in een achterstandssituatie. Dankzij het Oranje Fonds kan de uitbreiding van de Speel-o-theek daadwerkelijk gerealiseerd worden. Hiervoor won Flori van der Touw al eerder de Publieksprijs van de RET Aardig Onderweg Award 2014. Flori won de publieksprijs om zo nog meer Rotterdamse kinderen te laten spelen en spelend laten leren. Met de toekenning van het Oranje Fonds krijgt ons initiatief nog meer wind in de zeilen.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn al sinds de oprichting beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het pand van De Katrol aan de Brede Hilledijk 86 zal in de vakantieperiode een grote verbouwing ondergaan om de Speel-o-theek start klaar te hebben voor het nieuwe schooljaar. Na de zomervakantie kan Flori een hele (werk)dag besteden aan de uitbouw van de Speel-o-theek en de inrichting hiervan. Daarnaast blijft er ruimte over om extra te investeren in de Speel-o-theek. Zo zal er bijvoorbeeld een bakfiets aangeschaft worden om de materialen van en naar de Speel-o-theek te kunnen vervoeren. Ook zal De Katrol in september kleine pilot gaan draaien en van start gaan met het zoeken naar vrijwilligers die ons willen helpen bij het openen voor kinderen en hun families uit de buurt. In oktober verwacht De Katrol de Speel-o-theek feestelijk te openen en klaar te zijn om onze (leer- en spel)materialen uit te lenen. Wie weet krijgt de opening van de Speel-o-theel door het Oranje Fonds nog een extra oranje tintje? Stichting De Katrol is ontzettend trots en blij met de steun die zij krijgen van het Oranje Fonds.

16/05/2014 - Flori wint de Publieksprijs van de RET Aardig Onderweg Award!
Het was een spannende avond afgelopen vrijdag tijdens de uitreikingen van de RET AOA2014. Flori heeft die avond de Publieksprijs gewonnen.
Aan deze prijs zit een bedrag van € 10.000,- vast, waardoor Flori met de Speel-o-theek Leuk Leren 010 een vliegende start kan maken. Hierover binnenkort meer.Bedankt voor al jullie stemmen Rotterdam! En RET bedankt voor een onvergetelijke avond!

10/04/2014 - Flori is genomineerd voor de RET Aardig Onderweg Award 2014 Voor de stad!
Wij zijn ontzettend trots en hopen dat jullie massaal op Flori gaan stemmen zodat haar Speelotheek Leuk Leren 010 eindelijk haar deuren kan openen!

01/04/2014 - Jaarverslag 2013 online
Zoals elk jaar presenteert onze stichting haar resultaten aan de hand van het jaarverslag. De Katrol wil bij deze al haar partners bedanken voor het tot stand komen van deze resultaten en de prettige samenwerking het afgelopen jaar. Een 'omzet' waar wij trots op zijn!

22/03/2014 - RET Aardig onderweg Award 2014 Pitch dag
Vandaag was de dag waarop Flori een pitch mocht houden voor het comité van aanbevelingen van de RET Aardig Onderweg Award 2014. Dit comité, bestaande uit Conny Janssen, Bastiaan van der Knaap en Maurice Lenferink, maakt een selectie uit de geselecteerde aanmeldingen voor de award. Uiteindelijk bepalen zij wie er genomineerd zal worden en voor welke categorie. De 12 genomineerden worden onderverdeeld in 4 categorieën: Voor de Stad, Voor de Kunst, Voor Elkaar en Voor de Toekomst.
De korte voorstelling, of te wel pitch, van Flori over haar Speelotheek is goed verlopen. Samen met de andere 50 leuke initiatieven en initiatiefnemers zullen wij in spanning afwachten of zij inderdaad in de race is voor de titel Aardig Onderweg Award 2014! Op 10 april worden de genomineerden bekend gemaakt in een speciale aflevering van RTV Rijnmond. Wij wensen alle deelnemers veel succes toe en gaan natuurlijk duimen voor onze Flori.

07/03/2014 - De Katrol draagt collega voor bij de RET voor de Aardig Onderweg Award 2014
Onze collega Flori van der Touw is vandaag aangemeld voor de Aardig Onderweg Award van de RET.
De Aardig Onderweg Award is een prijs van € 10.000 voor mensen die iets bijzonders doen, ontwikkelen of betekenen in de stadsregio Rotterdam en die hiermee al aardig onderweg zijn, maar nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met de Award en het geldbedrag worden de winnaars gestimuleerd om hun doel te bereiken. (bron: www.aardigonderweg.nl) Sinds 2009 is Flori bezig met het opzetten van een Speelotheek. Zij heeft een prachtige collectie leer- en spelmateriaal opgebouwd, die onze studenten gebruiken tijdens hun leerondersteuning. De gezinnen die meedoen aan De Katrol kunnen dit materiaal een aantal weken lenen, waarna de studenten het weer meebrengen naar De Katrol. Flori wil graag de volgende stap maken en de Speelotheek openen voor kinderen en ouders uit de buurt en nog meer kinderen laten spelen en spelend laten leren.
Wij hopen dat u Flori steunt, want zij is echt al een poosje aardig onderweg! Flori van der Touw is aardig onderweg

15/01/2014 - De Katrol: effectiviteit van leer- en gezinsondersteuning thuis
Dankzij de toekenning van stichting Kinderpostzegels Nederland en SOD / Fie van der Hoop Fonds kan er binnenkort een tweede kwaliteitsonderzoek naar de effecten van De Katrol starten. Uit eerder onderzoek (2010) van Dr. Leonie Le Sage bleek dat de leerondersteuning van De Katrol positieve effecten heeft op zowel kind- als ouderniveau. In dit vervolgonderzoek (2013-2016) zal een onderzoeksteam van de Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de hogeschool InHolland een effect onderzoek uitvoeren naar de lange termijn effecten van ons programma. Hierbij willen wij onze betrokken partners, de basisscholen en hogescholen bedanken voor hun medewerking.

19/12/2013 - De Katrol wenst u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

21/11/2013 - De Katrol (Gent) wint de Samenlevingsprijs Stad Gent 2013
De Katrol Gent, die studie- en opvoedingsondersteuning aan huis geeft voor kansarme kinderen, heeft de samenlevingsprijs 2013 van de Stad Gent gewonnen. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan personen, organisaties of professionals die werk maken van het samenleven in diversiteit.

De Katrol wil kansarme kinderen kansrijker maken via studie- en opvoedingsondersteuning (in Rotterdam noemen wij dit leer- en gezinsondersteuning, red.) aan huis. Men legt de nadruk op de ouders met de bedoeling een onderwijscultuur te installeren binnen het gezin en de kloof tussen de thuis- en schoolcultuur te verkleinen. De ondersteuning wordt geboden door studenten uit diverse hogescholen en opleidingen die door deze ervaringsmethodiek een verruimde visie krijgen op armoede en diversiteit. De verdienste van De Katrol is viervoudig: de onderwijspositie van de kinderen wordt versterkt via de ondersteuning van schoolse taken en schoolvaardigheden; de ouderbetrokkenheid en de communicatie met de school worden gestimuleerd; de studenten worden voorbereid op hun toekomstige loopbaan als welzijnswerker of leerkracht met bijzondere aandacht voor onderwijskansen van kwetsbare kinderen en het werken rond diversiteit en armoede wordt verankerd in de opleidingen van de hogescholen en universiteiten.

Sinds de start van De Katrol Gent in september 2009 tot december 2012 werden er maar liefst 246 gezinnen ondersteunt, waarbij 360 kinderen werden ondersteunt door 279 studenten. Hierbij feliciteren wij onze Oost Vlaamse collega's van harte voor de erkenning van hun werkzaamheden.

24/09/2013 - De Katrol ontvangt Marco Pastors
Vanmorgen ontving De Katrol de directeur van het Nationaal Programma Kwaliteitssprong op Zuid. Marco Pastors kwam in het kader van de Children’s Zone (CZ) kennis maken met de organisatie en onze werkzaamheden op Zuid. Als samenwerkingspartner van de CZ en als convenantpartner van de Hogeschool Rotterdam levert De Katrol een belangrijke, preventieve, bijdrage aan dit programma. Na een korte presentatie werden de wederzijdse verwachtingen uitgesproken en vervolgafspraken uitgezet. Wij zien uit naar een positieve samenwerking voor een beter, duurzamer en sterker Rotterdam.

20/08/2013 - Het Studentenkwartier doet een donatie aan De Katrol
Het studentenkwartier van de Dordtselaan heeft aan de stichting De Katrol een gift geschonken van € 800,-. Het studentenkwartier, een project van onder andere Woonstad, de Gemeente Rotterdam en diverse onderwijsinstellingen is na een aantal succesvolle jaren gestopt met het organiseren van vrijwilligers werk voor studenten in de wijk in ruil voor huurkorting. Naast de donatie hebben wij onder andere laptops van het Studentenkwartier gekregen. Deze zullen worden gebruikt voor de uitbreiding van onze Speelotheek en door onze studenten. Wij danken het Studentenkwartier hartelijk voor hun sympathieke bijdrage en wensen alle betrokkenen veel succes met de verdere projecten.

11/06/2013 - Feyenoord doet een donatie aan de Speelotheek
Voetbalclub Feyenoord heeft 50 gloednieuwe lederen voetballen geschonken aan stichting De Katrol. Een gedeelte hiervan zal in de Speelotheek gebruikt gaan worden voor kinderen uit de buurt om mee buiten te spelen. De overige ballen zullen verloot en uitgedeeld worden aan de kinderen die meedoen aan de leerondersteuning zodat zij lekker een balletje kunnen trappen. Wij danken Feyenoord hartelijk voor deze sportieve bijdrage.

01/05/2013 - Jaarverslag 2012 online
De resultaten van onze inzet het afgelopen jaar kunt u terug vinden op de site. Deze staat onder het kopje Organisatie en betreft het Jaarverslag De Katrol Rotterdam 2012. De Katrol dankt al haar partners voor het mogelijk maken van deze resultaten. Veel leesplezier!

01/04/2013 - De Katrol weer op zoek naar studenten voor het nieuwe schooljaar
Ben jij mogelijk op zoek naar een stageplaats en lijkt het je misschien leuk om ons team te versterken. Kijk dan voor meer informatie onder het kopje Studenten en schrijf je in voor de sollicitatieprocedure.

20/03/2013 - De Katrol bedankt iedereen die gestemd heeft dit weekend

Onze stichting was dit afgelopen weekend in de race om een 'Kroonappel' te winnen. Ondanks de grote steun en de geplaatste stemmen zijn wij niet door naar de volgende ronde. Hiervoor willen wij iedereen bedanken en wij feliciteren de andere prachtige Rotterdamse initiatieven die door zijn en wensen hen veel succes en geluk toe bij het winnen van de Kroonappel voor Zuid-Holland.

11/03/2013 - Stichting De Katrol doet mee aan de Kroonappels

De Katrol doet mee in de race om de Kroonappels en hierbij hebben wij jullie hulp hard nodig! Ter gelegengheid van de troonswisseling is het Oranjefonds op zoek naar de mooiste sociale initiatieven uit het Koninkrijk. Stem 15, 16 of 17 maart op uw favoriete organisatie en maak kans op mooie prijzen. Stem dit weekend op De Katrol, je vindt ons bij Rotterdamse initiatieven onder het kopje 'Jeugd'.


21/02/2013 - De Katrol Rotterdam heeft een vacature
Lijkt het jou iets om ons team te versterken? Kijk dan op onze site bij de vacature.

20/12/2012 - Stichting De Katrol is vijf jaar!

De Katrol is vijf jaar actief in Rotterdam met haar Leer- en gezinsondersteuning aan huis. De Katrol werd opgericht als antwoord op een veel gehoorde verzuchting van gezinnen die in armoede leven: “we willen een betere toekomst voor onze kinderen en een diploma kan hierbij helpen”. Het is een preventieve en integrale werkwijze waarbij Hbo-studenten, onder begeleiding van de zogenaamde Ankerfiguren, ingezet worden om basisschoolleerlingen uit de groepen 3 en 4, hun broertjes en zusjes, en hun ouders te ondersteunen bij het leren leren thuis.

Stichting De Katrol Rotterdam werd opgericht in samenwerking met De Katrol Oostende, de Hogeschool Rotterdam en verschillende fondsen waaronder Stichting Kinderpostzegels Nederland, het VSBfonds, Fonds DBL, SKANfonds, Stichting Daniel van der Vorm en Snickers-De Bruijn stichting. De stichting De Katrol werd op 20 december 2007 opgericht. In 2009 ontving De Katrol Rotterdam de Lustrumprijs van de Nederlandse Onderwijsraad. De L(eer)-factor, een prijs rond innovatie en kennisdeling.

17/12/2012 - De Katrol wenst u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

07/09/2012 - Korte film over De Katrol

In het bovenstaande filmpje vertelt een student over haar stage-ervaringen bij De Katrol.

03/09/2012 - het eerste Lustrumjaar van De Katrol Rotterdam

Het is alweer 5 jaar geleden dat De Katrol van start ging in Rotterdam.
Hoewel de stichting pas in december 2007 statutair werd opgericht, is de uitvoering al wat langer bezig.
Op vrijwillige basis hebben een aantal van de huidige teamleden, op kleinere schaal, een start gemaakt met het aanbieden van de gratis en preventieve leerondersteuning aan huis. De Katrol was destijds werkzaam in de deelgemeenten Charlois en Delfshaven in samenwerking met 2 basisscholen, de OBS Delfshaven en SWS De Klaver Heijplaat.

Tegenwoordig heeft De Katrol een samenwerking met 25 verschillende basisscholen uit Feijenoord en Charlois.
Dit jaar hebben wij onze 300ste student mogen verwelkomen als stagiaire en hebben wij aan meer dan 450 Rotterdamse gezinnen leerondersteuning kunnen bieden aan huis. Daar zijn wij trots op!
Begin volgend jaar zullen wij uitgebreid stilstaan bij de viering van 5 jaar stichting De Katrol in Rotterdam!

07/03/2012 - De Katrol is verhuisd

28/12/2011 - De Katrol wenst u een gelukkig nieuwjaar

22/11/2011 - De Katrol is op zoek naar nieuwe collega's.

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek twee Ankerfiguren m/v - tijdelijk contract voor drie maanden, waarvan er mogelijk één omgezet kan worden in een jaarcontract (maatschappelijk werk/sociaal cultureel opbouwwerk). Met affiniteit voor het werken met jonge mensen en ervaring met empowerment en gezinsgericht werken. Kijk hier voor meer informatie.

12/09/2011 - Nog 5 stageplaatsen beschikbaar voor SPH-studenten

Ook dit jaar zijn en weer 5 plaatsen beschikbaar voor eerstejaars SPH-studenten. De Katrol staat woensdag 15 september op de stagemarkt van de Hogeschool Rotterdam, dus kom langs en schrijf je in!

27/05/2011 - Meld je aan voor een stageplaats bij De Katrol voor 2011/2012!

Vanaf vandaag is het mogelijk je aan te melden voor een tweedejaarsstage plaats bij De Katrol. Vandaag stond De Katrol op de stagemarkt van Hogeschool Rotterdam voor de opleidingen Pedagogiek, SPH, CMV en MWD. Alle studenten die zich hebben ingeschreven krijgen volgende week een inschrijfformulier gemaild en zullen vervolgens uitgenodigd worden voor een gesprek. Je kunt je ook direct via de site aanmelden. Ga dan naar "studenten" en download het inschrijfformulier onderaan de pagina. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in!

24/05/2011 - Artikel De Katrol in het Rotterdams Onderwijs Magazine (ROM)

In het ROM dat deze maand is verschenen staat een groot artikel over De Katrol. Sandra Pardoel en Nicole Rapmund werden geïnterviewd over de werkzaamheden van de stichting en de tot nu toe behaalde resultaten. Volg de link voor het volledige artikel (op pagina 22).

25/02/2011 - Wint De Katrol de Suze Groenewegprijs 2011?

Enige tijd geleden heeft De Katrol zich ingeschreven voor de Suze Groenewegprijs. Dit is een prijs voor initiatieven die gelijke kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden tussen jongens en meisjes tot zestien jaar in Rotterdam bevorderen.

Suze Groeneweg was zelf het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid (1918-1921). Ze stond bekend als feministe en was een belangrijke pleitbezorgster voor volksonderwijs. Ze heeft veel betekend voor het bevorderen van kinderrechten.

Dinsdag 8 maart zal bekend worden gemaakt welk van de in totaal 9 projecten deze prijs uit de handen van wethouder Korrie Louwes in ontvangst mag nemen.

17/10/2011 - De Katrol geeft gastcollege op Saxion Hogeschool Enschede

Sandra Pardoel werd uitgenodigd door de hogeschool om een gastcollege te geven in het kader van het opzetten en doorontwikkelen van een organisatie.
Ben Boksebeld, docent aan deze hogeschool, heeft naar aanleiding van het gastcollege een leuk artikel aan De Katrol gewijd. Deze is te lezen op zijn blog.

14/10/2010 - 17 oktober wereldarmoededag 2010; armoede ver weg en dichtbij!

17 oktober is sinds 1989 uitgeroepen tot VN-werelddag tegen extreme armoede. Sinds 1952 zijn er al diverse werkgroepen wereldwijd die op deze dag actie voeren tegen armoede.


Sinds het jaar 2000 hebben 191 wereldleiders een plan ondertekend dat ervoor moet zorgen dat armoede t.o.v. 1990 wereldwijd gehalveerd is. Dit door 8 concrete en haalbare doelen te stellen, de zgn. millenniumdoelen. Sinds die tijd wordt op 17 oktober ook actiegevoerd voor het behalen van deze doelen. Nu is het inmiddels 2010 en hebben ze nog 5 jaar om de plannen te realiseren.

Om meer bewustwording te creëren houdt de werkgroep Rotterdam een jaarlijkse actie, waarvan de kick-off de aanstaande 17 oktober op stapel staat.


Op 17 oktober 2010 organiseert werkgroep 17 oktober op wereldarmoededag haar eerste manifestatie. Deze zal van 14:00 tot 17:00 uur plaatsvinden in het StrandPark Coolhaven. Het StrandPark ligt t.h.v. de Willem Buytewechstraat 37-43. Naast de wereldpremière van “ MissHomeless” in de filmzaal van de Machinist zijn er doorlopend optredens met zang en dans, waaronder een optreden van McLazy; er wordt gedebatteerd over ARMOEDE VER WEG EN DICHTBIJ door de lokale politiek; Globalicious is van de partij!; er zijn gastsprekers die meer uitleg geven over armoede wereldwijd en lokaal. Verder zijn er verschillende activiteiten die bijgewoond kunnen worden door jong en oud. Bovendien kan er genoten worden van gratis soep, pannenkoeken, koffie en thee. Kom ook langs!


“ WAAR MENSEN GEDOEMD ZIJN IN ARMOEDE TE LEVEN WORDEN DE RECHTEN VAN DE MENS GESCHONDEN. WIJ ZIJN HUN VERPLICHT ONS AANEEN TE SLUITEN
OM DE RECHTEN TE DOEN EERBIEDIGEN!” J. Wrisinski; oprichter 17 oktober en de ATD.

11/10/2010 - Boek Van Kansarm naar Kansrijk? nu ook in Nederland verkrijgbaar


Van Kansarm naar Kansrijk? het werk van Jean-Pierre Markey,
een van de initiatiefnemers van De Katrol, was tot voor kort alleen
in Vlaanderen verkrijgbaar. Vanaf heden is het boek ook in Nederland
te bestellen.

Het boek beschrijft de werking van De Katrol en bevat aanbevelingen
en richtlijnen om met de doelgroep van De Katrol te werken.

In het boek wordt eveneens aandacht besteed aan de
overdraagbaarheid van dit project naar andere gemeenten of regio's.ISBN: 9789044123968
Garant Uitgevers nv

19/04/2010 - De Katrol en Hogeschool Rotterdam organiseren expert meeting

Wat zijn de voorwaarden waaronder leercultuur positief valt te beïnvloeden en hoe kunnen verschillende opvoed- en onderwijspartners hierin samenwerken?

Onder deze hoofdvraag organiseert Stichting De Katrol in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam op vrijdag 23 april een expert meeting over het tegengaan van onderwijsachterstanden door het bevorderen van de leercultuur in de thuisomgeving van jonge kinderen. Tevens worden deze dag de uitkomsten van het kwaliteitsonderzoek gepresenteerd betreffende de meerwaarde en de effecten van de leerondersteuning aan huis door De Katrol.
De Katrol zal in deze expert meeting centraal staan als voorbeeld van hoe het stimuleren van een leercultuur vorm kan krijgen en de meerwaarde van deze vorm van leerondersteuning zal besproken worden.

Binnenkort kunt u hier een samenvatting en foto's vinden van de meeting. Wanneer u interesse heeft in het onderzoeksverslag, dan kunt u deze opvragen door te mailen naar info@dekatrol.nl .

09/04/2010 - De Katrol ontvangt Wethouder Lamers
Donderdagochtend 8 april was wethouder Lamers op bezoek bij De Katrol. De heer Lamers is wethouder van Jeugd Onderwijs en Samenleving (JOS) in Rotterdam. De Katrol heeft in 2009 en 2010 subsidie van het JOS mogen ontvangen, waaronder een waarderingssubsidie. Van de waarderingssubsidie heeft De Katrol een kwaliteitsonderzoek uit laten voeren door de Kenniskring Opgroeien in de Stad (KOS) van de Hogeschool Rotterdam. Een aantal uitkomsten van dit onderzoek werden alvast met de wethouder gedeeld. Het team vertelde enthousiast over hun werkzaamheden en lieten een aantal studenten aan het woord die vertelden over hun stage-ervaringen. De wethouder liet weten erg onder de indruk te zijn van het enthousiasme van het team en adviseerde vooral door te gaan met dit geweldige initiatief. We bedanken wethouder Lamers voor zijn bezoek en lovende woorden en we gaan zeker door!

09/02/2010 - De Katrol is bondgenoot in de strijd tegen laaggeletterdheid
Stichting De Katrol heeft zich 9 februari jl. aangesloten bij het Rotterdams Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid. Dit bondgenootschap bundelt de krachten om de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan.
Zo`n 90.000 tot 100.000 Rotterdammers tussen de 16 en 74 jaar kunnen niet of nauwelijks lezen en schrijven. Dat is bijna een kwart van de Rotterdamse bevolking. Een probleem, vindt Wethouder Grashoff: "Rotterdam is een kenniseconomie. Het is een grote noodzaak om geletterd te zijn, anders val je tussen de wal en het schip." Dat begint al in het onderwijs zelf: "Op het mbo kunnen de leerlingen soms de schoolboeken niet eens goed lezen."
Omdat De katrol ook hard werkt aan taalstimulering bij de kinderen thuis en bepleit dat goed onderwijs meer kansen creëert voor kinderen, is het als vanzelfsprekend dat ook De Katrol zich aansloot bij dit bondgenootschap.

Voor meer informatie over het bondgenootschap: www.jos.rotterdam.nl/smartsite.dws

22/01/2010 - Feestelijke afsluiting van het lustrumjaar van De Onderwijsraad

Als winnaar van de L-Factor werd het team van De Katrol uitgenodigd voor de feestelijke afsluiting van het lustrumjaar van De Onderwijsraad. In het Koninklijk Conservatorium van Den Haag konden de genodigden genieten van een uitvoering van de Britse opera ‘Albert Herring’ van Benjamin Britten. Deze werd uitgevoerd door studenten van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.
Onder de genodigden waren diverse bekenden uit de onderwijswereld, maar de avond werd wel heel speciaal met de aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. Sandra Pardoel had de eer Koningin Beatrix te mogen ontmoeten. De Koningin vroeg Sandra geïnteresseerd naar De Katrol en vond dat de stichting belangrijk werk doet.
Het team van De Katrol Bedankt de Onderwijsraad hartelijk voor de onvergetelijke avond.


26/11/2009 - De Katrol wint L-Factor

Op woensdag 25 november is bekendgemaakt dat het project Heijplaat Studieondersteuning van De Katrol Rotterdam de L-FACTOR heeft gewonnen. De initiatiefneemster Sandra Pardoel kreeg een cheque ter waarde van € 10.000,- uit handen van prof.dr. Fons van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad. De prijsuitreiking vond plaats in het Centraal Museum, Agnietenstraat 3 in Utrecht.
Wegens het 90 jarig bestaan van de Onderwijsraad werd de L-FACTOR georganiseerd. Een prijsvraag waarbij het draait om het talent om andere leerlingen en studenten te laten delen in hun kennis en vaardigheden. Uiteindelijk werd op 25 november het mooiste project beloond: De Katrol Rotterdam. Met de L-FACTOR-projecten wil de Onderwijsraad laten zien dat er naast de bestaande, formele onderwijsvormen nog allerlei andere manieren zijn om kennis en vaardigheden uit te dragen en te delen.
Studenten geven via de Stichting De Katrol gratis studieondersteuning aan jonge leerlingen uit achterstandsgezinnen in Rotterdam. De studenten nemen de rol op zich van leraar. De methode van De Katrol brengt het leren bij de leerlingen in een achterstandssituatie thuis. Volgens juryvoorzitter van de L-FACTOR, televisiepresentatrice Hadassah de Boer, zit de bevlogenheid diep verankerd in dit project, dat doeltreffend is opgezet, uitstraling heeft en navolging verdient.

09/11/2009 - Jury L-Factor bezoekt De Katrol

Onlangs werd De Katrol door de Onderwijsraad genomineerd voor een lustrumprijs, de zogeheten L-Factor. Deze prijs is bedoeld voor leerlingen of studenten die andere leerlingen of studenten laten delen in hun kennis en vaardigheden. De Katrol heeft de nominatie te danken aan het feit dat het project bij de kinderen thuis plaatsvindt. De jury is ook erg enthousiast over de systeembenadering van het project: hierdoor worden alle gezinsleden erbij betrokken.

Vandaag bezocht de jury van de L-Factor met cameraploeg de locatie van De Katrol aan de Heidestraat voor een presentatie van het project. De ankerfiguren werden hierin bijgestaan door stagiaires van het eerste, tweede en huidige projectjaar.
De ankerfiguren begonnen met een korte introductie met een stukje film, waarna de stagiaires bevraagd werden over hun stage en wat hen hiervan het meest is bijgebleven. De (ex)stagiaires waren louter positief en vertelden ieder kort over hun ervaring en leerproces. Na de afsluiting moest de jury er weer snel vandoor om de andere genomineerde initiatieven te bezoeken.

Van de 183 aanmeldingen heeft de jury 7 projecten genomineerd, waaronder De Katrol. Op 25 november wordt tijdens een prijsuitreiking in het Centraal Museum te Utrecht bekend gemaakt welk project de hoofdprijs van de L-Factor wint.

Meer lezen:


- Website L-Factor

7