Het laatste jaarverslag van De Katrol

Van erkenning voor het preventieve en integrale werk op Zuid in 2022 met de Kinderrechten Award (dat dat jaar in het teken stond van kinderen in armoede) naar vijf verschillende subsidieafwijzingen in 2024 en gedwongen moeten stoppen. Dankzij betrokken fondsen kan de stichting het schooljaar 2023-2024 afmaken en de huidige trajecten zo goed mogelijk afronden en waar mogelijk overdragen. Verder werkt zij toe naar een voortijdig einde van preventieve (leer- en) gezinsondersteuning aan huis, er komt geen 17e werkjaar voor de Katrol. De stichting presenteert vandaag haar laatste jaarverslag.

Verschillende subsidieaanvragen en samenwerkingsverzoeken met de welzijnspartijen zijn opgesteld en verzonden om daarmee, aangevuld door fondsaanvragen, ook in 2024 voor de gezinnen en kinderen die een beroep doen op de thuisondersteuning van De Katrol het verschil te gaan maken. Ondanks dat er nog een bezwaar loopt tegen een subsidieafwijzing Armoede is inmiddels bekend geworden dat het voortzetten van de preventieve en integrale activiteiten van De Katrol een brug te ver zijn gebleken.

 

Afgelopen jaren heeft het team en bestuur er alles aan gedaan om aansluiting te houden in een veranderd werkveld en daarmee kans te maken op structurele verankering van de werkzaamheden van De Katrol in Rotterdam. Vanuit de gemeente is veel waardering en lof voor de inzet, het bereik, netwerk en voor de impact die De Katrol maakt in Rotterdam. Al ruim 16 jaar maakt de stichting het verschil mogelijk voor gezinnen en kinderen die een beroep doen op de thuisondersteuning van De Katrol. De stichting hoopte op een klavertje-vijf-financiering vanuit onderwijs, welzijn, NPRZ, armoede en preventie, die met steun van fondsen omgezet kon worden tot duurzaam beleid met een dekkende meerjarenbegroting. Helaas is dat niet gelukt. 
 

De afgelopen jaren heeft De Katrol op verschillende wijzen getracht om aansluiting te houden en het werk in Rotterdam te kunnen verankeren, zoals de Go FUND De Katrol, de ‘alle-hens-aan-dek’-fondsaanvragen tot aan subsidieaanvragen die helaas om verschillende redenen zijn geweigerd. De Katrol draait hierdoor alleen nog maar op middelen vanuit de betrokken fondsen. Dit is een onzekere en onhoudbare positie gebleken. De gemeentelijke verkokering (van beleidsterreinen en financieringsmogelijkheden) doet ons na jarenlang pionieren, innoveren en werken aan preventie  -vanuit presentie- uiteindelijk toch de das om. Er blijkt geen structurele gemeentelijke financiering mogelijk voor De Katrol. Het bestuur heeft hierdoor na lang, diep en zorgvuldig overwegen besloten om tot de zomervakantie van 2024 de activiteiten voort te zetten om daarna tot een voortijdig einde aan de activiteiten vanuit Stichting De Katrol te komen.
 

Met steun van fondsen zal het schooljaar 2023-2024 afgemaakt worden bij onze deelnemende gezinnen en studenten. Per augustus wordt vervolgens afscheid genomen van de gewaardeerde teamleden, de betrokken en kundige ankerfiguren die allemaal een lange staat van dienst bij zowel De Katrol als in het welzijnswerk hebben. De komende tijd zal het team focussen op het zo goed als mogelijk afronden van de lopende ondersteuning en mogelijk over te dragen. Vervolgens wordt er gewerkt aan een ‘zachte landing’ naar een nieuwe werkgever voor de huidige ankerfiguren. Hiermee komt er een einde aan 17 jaar het verschil maken in Rotterdam met name op Zuid. Het team en bestuur van Stichting De Katrol zijn enorm dankbaar voor de fondsen die dit voor ons mogelijk maken, dat ons gunt dat wij op een (Katrol)waardige manier het schooljaar af kunnen maken. 
 

Helaas zal 2024 dus voor ons in het teken staan van loslaten, maar wij hebben gestreden als Rotterdammers en daar zijn wij trots op. 
 

Sandra Pardoel, directeur van De Katrol: “Wij gaan nog even door met wat u van ons gewend bent: het verschil maken thuis, bij en voor kinderen die opgroeien in een sociaal kwetsbare achterstandssituatie door onderwijs in te zetten als hefboom naar een kansrijke en eerlijkere toekomst. Met dezelfde passie en betrokkenheid zullen wij ons inblijven zetten voor gelijke kansen voor kinderen en het onrecht -en de nadelige gevolgen- van opgroeien in armoede blijven bestrijden. Wij zullen nog twee nieuwe Speel-o-theek openen in speeltuin 110-Morgen en in een speeltuin in Prins Alexander en zorg dragen dat de leuke en leerzame activiteiten van Speel-o-theek Leuk leren 010 bij onze partners gewoon doorgang kan blijven vinden.
 

Wij kijken met trots terug op het verschil dat wij de afgelopen jaren in Rotterdam hebben gemaakt. 1.500 Rotterdamse gezinnen hebben wij geholpen aan een sterkere leercultuur die aansluit bij wat zij nodig hebben. Maar liefst 3.500 kinderen hebben profijt gehad van geboden leerondersteuning bij hen thuis. En we hebben ruim 950 studenten ‘aan boord’ gehad om samen krachten te versterken en bruggen mee te bouwen! Wij vonden het een grote eer om dit te mogen doen in ons Rotterdam. Ook al doet het pijn om te moeten stoppen, wij weten dat onze inzet niet voor niets is geweest. Wat een verschil hebben wij samen met onze studenten en partners gemaakt in en voor de stad! Wij hadden het niet zonder jullie betrokkenheid en vertrouwen kunnen doen en danken jullie daar graag nogmaals voor.”