(aangepast: 17-10-2024)

Wereldarmoededag

De Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (of Wereldarmoededag, of Werelddag van verzet tegen extreme armoede) wordt jaarlijks over de hele wereld gevierd op 17 oktober. Deze dag is in 1992 officieel erkend door de Verenigde Naties, maar de eerste viering vond al plaats in Parijs, Frankrijk in 1987. 100.000 mensen verzamelden zich om mensen te herdenken die lijden onder armoede, honger, geweld en angst. 

 

17 oktober is ook een belangrijke dag voor De Katrol. Op deze dag in 2001 waren Jean-Pierre Markey en Mieke Verhulst als leden van de werkgroep 17 oktober in Oostende aanwezig bij een debat dat deze werkgroep had georganiseerd. Mensen in een langdurige armoedesituatie en hulpverleners gingen met elkaar in gesprek. "Wat kunnen wij doen om jullie te bereiken en hoe kunnen wij jullie helpen?" 

 

De opbrengsten van deze 17 oktober bijeenkomst waren de getuigenissen van ouders in armoede dat zij zich door de hulpverlening geรซtiketteerd voelden. Zij voelden zich niet serieus genomen doordat men hen bij voorbaat incompetent vond. Wat zij die dag aan de hulpverleners vroegen was; "๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ" en "๐˜ป๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ". Aan de hand van deze 17 oktober-'viering' in 2001 is het idee voor De Katrol ontstaan. 


Meer informatie? Lees verder op onze website of bezoek www.dekatrol.org