Bestuursbesluit

De afgelopen jaren hebben team en bestuur er alles aan gedaan om aansluiting in een veranderd werkveld te houden en daarmee kans te maken op structurele verankering van De Katrol in Rotterdam. Wij hoopten op een klavertje-vijf-financiering vanuit onderwijs, welzijn, NPRZ, armoede en preventie, die wij met steun van fondsen om konden zetten tot duurzaam beleid met een dekkende meerjarenbegroting. Helaas is ons dat niet gelukt en dat betreuren wij. 
 

De afgelopen jaren hebben wij verschillende subsidie aanvragen ingediend die allemaal om verschillende redenen zijn geweigerd. De Katrol draait hierdoor alleen nog maar op middelen vanuit de betrokken fondsen. Dit is een onhoudbare en onzekere positie gebleken. Vanuit de gemeente is veel waardering en lof voor onze inzet, ons bereik, netwerk en voor de impact die wij maken in Rotterdam. Helaas doet de gemeentelijke verkokering (van beleidsterreinen en financieringsmogelijkheden) ons na jarenlang pionieren, innoveren en werken aan preventie  -vanuit presentie- uiteindelijk toch de das om. Er blijkt geen structurele gemeentelijke financiering mogelijk voor De Katrol. Het bestuur heeft hierdoor na lang, diep en zorgvuldig overwegen besloten om tot de zomervakantie de activiteiten voort te zetten om daarna tot een definitief einde aan de activiteiten vanuit Stichting De Katrol te komen.

 

Dankzij steun vanuit betrokken fondsen mogen en kunnen wij het schooljaar 2023-2024 afmaken. Uit zorg voor en betrokkenheid bij onze deelnemende gezinnen en studenten ronden wij het schooljaar af. Per augustus nemen wij vervolgens helaas afscheid van onze gewaardeerde teamleden, de betrokken en kundige ankerfiguren die allemaal een lange staat van dienst bij zowel De Katrol als in het welzijnswerk hebben. Hiermee komt er een einde aan 17 jaar verschil maken in Rotterdam. Wij zijn enorm dankbaar dat de fondsen, die dit geschenk geven, het ons gunnen om op een (Katrol)waardige manier het schooljaar af te kunnen maken. 

 

Wij gaan dus nog even door met wat u van ons gewend bent: het verschil maken thuis, bij en voor kinderen die opgroeien in een sociaal kwetsbare achterstandssituatie door onderwijs in te zetten als hefboom naar een kansrijke en eerlijkere toekomst. Met dezelfde passie en betrokkenheid als voorgaande jaren zullen wij ons tot de zomervakantie in blijven zetten. Ons team zal zorg dragen om onze 35 gezinnen zo goed als mogelijk te ondersteunen in de lopende trajecten en om deze ondersteuning af te ronden en/of over te dragen. Wij zullen er ook voor zorgen dat ons personeel een ‘zachte landing’ krijgt naar een eventuele nieuwe werkgever toe. 

 

Wij kijken met trots terug op het verschil dat wij de afgelopen jaren in Rotterdam hebben weten te maken. Zo hebben we 1.500 Rotterdamse gezinnen geholpen aan een sterkere leercultuur die aansluit bij wat zij nodig hebben. Maar liefst 3.500 kinderen hebben actief deelgenomen aan de geboden leerondersteuning bij hen thuis. En we hebben ruim 950 studenten ‘in huis’ gehad om samen krachten te versterken en bruggen mee te bouwen! Wij vonden het een grote eer om dit te doen in ons Rotterdam. Onze inzet is zeker niet voor niets geweest: Wat een verschil hebben wij samen gemaakt, bedankt voor het mogelijk maken en steunen van onze inzet! Wij hadden het niet zonder uw steun en vertrouwen kunnen doen! 

 

Het bestuur en de oprichters (directeur en teamleider) zullen zich later in het jaar beraden over de toekomst van de Stichting en haar gedachtengoed. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.