Jaarafsluiting De Katrol 2019-2020

Verschilmakers bedankt en ons werkjaar in cijfers

 

2019-2020, wat een jaar! In totaal hebben wij met elkaar gedurende dit schooljaar 120 trajecten leer- en gezinsondersteuning aan huis gerealiseerd! Waarvan 65 trajecten in het eerste halfjaar (2019) en 55 trajecten in het tweede halfjaar. In totaal zijn er bij al deze gezinnen 310 kinderen (onder de 18 jaar) woonachtig. We hebben gewerkt met 146 kinderen uit groep 3 en 4, maar in totaal hebben er 233 kinderen actief deelgenomen aan de leerondersteuning. Er hebben dus 87 extra kinderen meegeprofiteerd van jullie geboden leerondersteuning. Dat is een ‘bijvangst’ van 60 %!

 

Deze kinderen hebben een hele diverse en rijke diversiteit aan culturele achtergronden. In totaal zijn wij dit jaar met 33 verschillende culturen in aanraking gekomen, van Antilliaans tot Turks[1]. En  hebben onze studenten dus kennis gemaakt met de hyperdiversiteit van Rotterdam en haar bewoners. In totaal hebben wij samengewerkt met 225 ouders ( 15 gezinnen betroffen een alleenstaande ouder). ([1] Antilliaans, Armeens, Arubaans, Bosnisch, Bulgaars, Chinees, Congolees, Curaçaos, Dominicaans, Emiraats (Dubai), Egyptisch, Gambiaans, Ghanees, Grieks, Hindoestaans, Hongaars, Irakees, Ivoriaans (Ivoorkust), Kaapverdisch, Lets, Marokkaans, Spaans, Nederlands, Nigeriaans, Pakistaans, Pools, Portugees, Sierra Leoons, Sint-Maartens, Somalisch, Surinaams, Syrisch en Turks.)

 

En toen kwam dé Corona!

Wij hebben allemaal heel hard om moeten schakelen. Terwijl de  stages even gepauzeerd waren zijn de ankerfiguren drukker geweest dan ooit! Wij hebben contact gehouden met alle gezinnen en hen ondersteund bij het verkrijgen van device(s) om het thuisonderwijs vorm te kunnen geven. Ook werden wij gebeld door andere gezinnen voor hulp. In totaal ondersteunt het team van De Katrol 92 gezinnen (onze oude en nieuwe) met deurbezoeken en praktische hulp.

 

Wij hebben:

 • 88 gezinnen voorzien van extra Voedselpakketten (noodpakketten met eerste levensbehoeften waaronder levensmiddelen, schoonmaak- en hygiënische materialen)
 • Nog eens 40 gezinnen met extra voedselpakketten, geschonken door de Lions Club Rotterdam, kunnen voorzien
 • 90 gezinnen geholpen met het krijgen van internet en computers voor thuisonderwijs
 • 90 gezinnen ondersteunt bij het thuisonderwijs, vaak door zelf leerondersteuning via beeldbellen te organiseren of door te helpen aan de deur
 • 89 educatieve spel- en leerpakket afgegeven (schoolspullen, spellen, speelgoed, tafeloefenbladen, kleurplaten, kinderboeken, kleurpotloden, puntenslijpers, oefenbladen en tekenmateriaal
 • 92 gezinnen hebben wij ook voorzien van een lees- en stoepkrijtpakket *en dus deurbezoeken gedaan om te kijken hoe het met hen gaat en of er andere ondersteuningsbehoeften waren*
 • 58 gezinnen hebben wij wekelijks bezocht -aan de deur- met nieuw oefenmateriaal en extra kinderboeken.
 • 48 gezinnen kregen wekelijks post van De Katrol, met daarin jullie zelfgemaakte oefenmaterialen.
 • 92 gezinnen hebben wij geholpen om hun kinderen in te schrijven bij de Zomercampus010 en voor andere activiteiten in de zomervakantie bij hen in de buurt.
 • 10 gezinnen hebben wij geholpen bij het alsnog inschrijven van hun kinderen bij de middelbare school na de sluitingsdata
 • 12 gezinnen hebben intensieve gezinsondersteuning van de ankerfiguren ontvangen, verschillend van bemiddelen en weer op gang krijgen van de hulpverlening tot noodaanvragen Voedselbank, doorverwijzingen psychische hulp, ondersteuning in het contact met school en andere praktische hulp. Bij sommigen hebben de ankerfiguren zelf ook leerondersteuning aangeboden.
 • Zijn er 8 gezinnen geweest die niet verder wilden gaan met de digitale leerondersteuning. Hiermee houden onze ankerfiguren het contact en ondersteunen hen bij vragen over school. Deze gezinnen willen graag weer meedoen als de studenten weer thuis kunnen/mogen komen.
 • Zijn we van leerondersteuning aan huis omgeschakeld naar digitale/beeldbel leerondersteuning. Dit houdt in dat de ankerfiguren wekelijks contact hebben met de ouders.
 • Zijn er 7 andere gezinnen voor in de plaats opgestart. Zij zijn gestart met de digitale beeldbel- leerondersteuning.

 

Vanuit Speelotheek leuk leren 010

 • Zijn wij altijd opengebleven voor leden. Elke woensdag en donderdag konden gezinnen nieuw speelgoed, leesboekjes en spelletjes komen lenen voor thuis.
 • Hebben wij vele speelgoeddonaties (waaronder kinderboeken) in ontvangst mogen nemen – deze staan allemaal in het studentenkwartier, en zijn gesorteerd
 • Hebben wij alle kinderboeken op leesniveau (AVI) gesorteerd
 • Zijn wij gestart met de #KinderboekenMarktkraam op woensdag, waar kinderen en ouders op veilige afstand nieuwe kinderboeken konden komen lenen en zo hebben wij gezorgd voor meer leesplezier in de wijken rond De Katrol. In totaal zijn er 8 Kinderboeken Marktkraam-middagen gehouden. Hierbij hebben wij in totaal 358 kinderboeken uitgedeeld aan 152 verschillende kinderen (velen van hen kwamen elke week bij ons langs voor nieuwe kinderboeken)
 • Zijn wij gestart met de #WoensdagWeggeefDag waarbij wij via onze socials het gedoneerde speelgoed uitdeelden aan Rotterdamse gezinnen *uit verschillende wijken en gebieden*. In totaal hebben wij 22 #WWD-acties gehouden, waarbij er 191 verschillende speelgoedjes verdeeld en geclaimd konden worden. Daarvan zijn er 89 speelgoedjes terecht gekomen bij nieuwe eigenaren en leveren daar dus veel extra speelplezier op.

 

Ons Katrolteam startte dit jaar met 61 studenten afkomstig van verschillende sociale opleidingen en vanuit verschillende hogescholen. Daarvan haalden er maar 44 ‘de eindstreep’. Zij ontvangen vandaag het Katrolcertificaat waarmee je aan kunt tonen dat je jouw stage bij De Katrol met succes hebt afgerond en dat jezelf een echte verschilmaker mag noemen. andaag namen wij opgepaste wijze afscheid van hen, op gepaste wijze maar toch ook op veilige afstand, in 't Klooster (Huis van de Wijk) van Humanitas aan het Afrikaanderplein.

 

Bedankt voor alles Katrolteam2019-2020, wij zijn elk jaar trots op onze verschilmakers, maar dit jaar nog een stukje trotser! Jullie zijn kanjers, bedankt voor het verschil dat jullie hebben gemaakt voor onze organisatie, maar vooral voor al die kinderen en ouders waar jullie het leren thuis een betere plek hebben gegeven en dus kansen hebben vergroot. Een geweldige omzet, door middel van inzet! Waar wij als team bijzonder trots op zijn.