Stichting De Katrol helpt meiden en vrouwen met menstruatieproducten
De Katrol is gestart met uitdelen van gratis menstruatieproducten. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. De Katrol Rotterdam ontvangt producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in en om de Afrikaanderwijk te helpen.
“Het zou in Rotterdam niet uit moeten maken dat je wel of geen geld hebt voor maandverband of tampons. Vrouwen menstrueren nou eenmaal elke maand en de spullen die je daarbij nodig hebt zijn duur en drukken zwaar op het huishoudbudget van vrouwen en gezinnen. Hygiëne mag geen zorg zijn! Hoe mooi is het dat wij samen met het Armoedefonds voor deze vrouwen en meisjes een heel klein verschilletje kunnen maken? Het leven is voor velen al duur genoeg. Het valt voor velen hier op Zuid echt niet mee om elke maand de eindjes aan elkaar te moeten knopen! Met onze buren afgesproken dat de Weggeefkast op de Brede Hilledijk ook in de weekenden goed gevuld blijft. De Buren-Weggeefkast is al een maand en MUP en ik kan u vertellen: het loopt enorm en de menstruatie producten zijn eigenlijk niet aan te slepen. Dat wil dus zeggen dat de nood enorm is.“
Benadrukt Sandra Pardoel directeur van de stichting De Katrol.
Armoedefonds
“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.
De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.
Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.