(aangepast: 6-12-2022)

De Katrol wint de Rotterdamse Kinderrechten Award!

Zondag 20 november, op de dag van de Kinderrechten en tevens de tot nu toe koudste dag van het jaar, organiseerde de Gemeente Rotterdam in samenwerking met het Sportbedrijf Rotterdam, Unicef en Plaswijckpark het KinderRechtenFestival 2022. Voor het KinderRechtenFestival zijn er door veel organisaties gezinnen met kinderen aangemeld vanuit heel de stad. In het Plaswijckpark, dat ondanks de kou, bezocht werd door 1000 Rotterdamse kinderen en hun ouders en door de Gemeente Rotterdam getrakteerd werden op een gezellig dagje. Het Plaswijckpark was die dag omgetoverd is tot het Kinderrechten Festival 2022.

 

Tijdens dit evenement ontvingen een drietal Rotterdammers en Rotterdamse organisaties die iets goeds doen voor Rotterdamse kinderen een geldbedrag. De persoon en organisatie op de eerste plaats ontvangt het hoogste bedrag en de Award. Met het geldbedrag kunnen de winnaars weer mooie projecten voor kinderen opzetten. Kinderombudsman Stans Goudsmit en Kinderburgemeester Louey Zerourou hielpen mee met het uitreiken van de Awards. Met de Kinderrechten Award vraagt de gemeente Rotterdam aandacht voor de rechten van het kind. Hiervoor zetten zij graag drie organisaties én een drietal mensen in het zonnetje die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen tussen 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam. Van Hoek van Holland en Rozenburg naar Prins Alexander, Kralingen-Crooswijk en IJsselmonde.

 

De Katrol was genomineerd in de categorie Rotterdamse organisaties. Reactie van de directeur van De Katrol, Sandra Pardoel, op het winnen van de Kinderrechten Award 2022:

“Wow, wat eervol! Bedankt Kinderrechten Award jury en Gemeente Rotterdam voor deze bijzondere eer. Het winnen van de Kinderrechten Award is een erkenning van al het belangrijke, preventieve en integrale werk dat Stichting De Katrol zich de afgelopen 15 jaar (en 16 werkjaren) voor heeft ingezet. Veel dank!

 

Wij zijn er allemaal -als Katrolteam- heel erg trots op om het belang van het kind (en dus feitelijk de Rechten van het Kind) in ons werk centraal en voorop te kunnen stellen. Vanuit de universele wens van ouders : “zorg ervoor dat onze kinderen het beter zullen krijgen dan wijzelf” en ook onze ouders vinden onderwijs belangrijk, dus het behalen van een diploma is voor hun kinderen ook belangrijk. Onze kinderen en hun ouders hebben daar wat hulp bij nodig, want velen van hen zijn niet bekend met een ‘leercultuur’ thuis. Op vraag van de ouders zijn wij, met onze studenten, welkom om bij hen thuis te komen helpen bij het leren. Een eervolle en belangrijke taak, want er zijn veel randvoorwaarden om tot leren te kunnen komen die niet vanzelfsprekend zijn voor veel van onze Rotterdamse gezinnen. Niet omdat zij dit niet belangrijk vinden, maar omdat zij de weg niet kennen, de taal niet spreken, niet durven en zich schamen of omdat zij gewoonweg te druk zijn met hun hoofd boven water te houden. Het is een groot onrecht dat je postcode uit moet maken welke kansen je later wel of niet hebt. Je kunt namelijk niet overdragen wat je zelf nooit van je eigen ouders ontvangen hebt en zo zet dus ook armoede en sociale ongelijkheid zich verder voort van generatie op generatie. Hierin maakt De Katrol het verschil. 

 

De afgelopen jaren heeft ons team zich met hart en ziel ingezet om te zorgen voor kansrijkere, talentvollere kinderen met zelfredzamere en sterkere ouders. Want, hoe je thuissituatie ook is en ongeacht waar je opgroeit, je bent altijd het kind van je ouders. Wij zijn er trots op dat er zoveel gezinnen vertrouwen hebben in onze organisatie en ons thuis uit (blijven) nodigen om hen te helpen met hun allerbelangrijkste en waardevolste ‘bezit’ namelijk hun kinderen. Als ‘professionele vriend’ helpen wij deze gezinnen verder met uitdagingen op alle terreinen van het leven. Want, willen wij echt het verschil maken, dan moeten wij een integraal aanbod organiseren waarbij wij zowel werken mét de kinderen als mét de ouders. Maar dat samenwerken begint bij elkaar leren kennen en vertrouwen. Dit heeft tijd nodig. Vandaaruit kunnen wij, samen, verder werken in het belangrijke zelfvertrouwen, in geloof in eigen kunnen en daarmee groeit ook weer het vertrouwen in anderen. 

 

Natuurlijk is het mooi als de kinderen waarmee wij werken betere cijfers gaan halen en het dus beter doen in de klas, maar het allerbelangrijkste -voor ons- is dat de kinderen zich beter gaan voelen, en de ouders ook en waarmee het thuis beter kan gaan qua communicatie, qua aandacht, qua leefomgeving, qua rust en qua WEL-zijn. De gezinnen waarvoor wij werken hebben al lang te kampen met alle negatieve gevolgen van armoede en sociale uitsluiting. Het is een doelgroep die door alle ervaren benadeling in hun leven wantrouwig is geworden en die een grote afstand heeft tot het bereiken van hun volledig potentieel. Omdat zij de taal niet spreken, de weg niet kennen, onzeker zijn of zo veel stress hebben dat zij daarin ‘verdrinken’ omdat zij aan het overleven zijn. Juist deze mensen bereiken wij. Juist deze gezinnen worden ook nu heel hard getroffen door alle op zich stapelende crisissen ( armoede, schulden, energierekeningen, leraren te kort, wachtlijsten voor zorg etc.) en dat terwijl zij ook de zwaarste klappen van de zweep in de coronatijd hebben gekregen. Dit alles zien wij gebeuren en dat maakt ons alleen nog maar strijdbaarder, want De Katrol blijft nodig – juist nu! Want talentverspilling (en op termijn voortijdig schoolverlaten) is een hele dure en kwalijke zaak die ons allemaal aangaat. Jong beginnen om vroeg te voorkomen, dat is onze missie in een notendop. 

 

Met het winnen van deze award steunt en sterkt u ons in deze aanpak, want onze inzet doet ertoe! En wat een timing. Het afgelopen jaar, was voor onze organisatie een zware. Na het verliezen van de aanbesteding hebben wij alles op alles moeten zetten om ‘aansluiting te houden’ en het jaar 2022 te kunnen overleven. Met dank aan fondsen en vele Rotterdammers, die De Katrol gesteund hebben door geld over te maken aan de Go Fund De Katrol Rotterdam hebben wij 2022 weten te ‘overleven’. Ook daar zijn wij dankbaar voor en trots op maar wij zijn er nog niet. Wij maken ons op voor wederom een heel spannend jaar. Want -ondanks dat alle onderzoeken en Allianties en SOS Kinderarmoede handreikingen uitwijzen dat wij alles goed doen om de juiste integrale steun aan bieden aan kinderen die opgroeien in een achterstandssituatie- blijft de verkokering groot, ook in Rotterdam. Wij hopen dat het winnen van deze Award bijdraagt aan een stabielere aansluiting van De Katrol, zodat wij nog jaren door kunnen gaan met waarvoor wij 15 jaar geleden zijn opgericht: het verschil maken, thuis, bij en voor kinderen die opgroeien in een sociaal kwetsbare (achterstands)positie door het leren in te zetten als hefboom naar een kansrijkere toekomst. Maar ondertussen zijn wij natuurlijk vooral heel erg vereerd en trots met het winnen van de Rotterdamse Kinderrechten Award. Veel dank hiervoor, wat een eer en wat een feestelijke dag.”


De Katrol won in de categorie Rotterdamse organisaties de Kinderrechten Award 2022. De jury nomineerde De Katrol eerder op grond van haar inzet op het Recht op Onderwijs: Een betere toekomst door leren leuker te maken. Dat doet De Katrol voor kinderen op Rotterdam Zuid. De Katrol biedt op spelenderwijze leer- en gezinsondersteuning bij de kinderen thuis. Met studenten van de maatschappelijke studies van de Hogeschool Rotterdam en InHolland en welzijnswerkers krijgt leren een betere plek in het gezin waardoor kansen van het hele gezin worden vergroot. Zo zorgen zij ervoor dat de kinderen niet met een achterstand aan hun schooljaar beginnen. De jury is onder de indruk van de impact van de Katrol op kinderen en het gezin waarvan ze deel uitmaken.
 

Tijdens de prijsuitreiking benoemde de Ombudsman waarom De Katrol de Kinderrechten Award won “omdat ze ook al jaren met een enorme drive kinderen thuis begeleiden met het leren. En naast het kind ook oog hebben voor wat het gezin nodig heeft. Dat vraagt doorzettingsvermogen en het hart op de goede plaats!”

De Katrol kreeg de Award uit handen van onze Kinderburgemeester Louey Zerourou, wiens stem doorslaggevend was voor de winnaars van de Award. Aan de Kinderrechten Award zit een geldprijs van € 10.000,- verbonden.

 

Ook te lezen in de Havenloods → https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/44843/de-katrol-wint-de-rotterdamse-kinderrechten-award-2022-?s=09