(aangepast: 12-1-2023)

15e lustrum voor De Katrol Rotterdam

Het preventieve en integrale werk van De Katrol is in 2001 ontstaan in Oostende als antwoord op de vraag van ouders (in een langdurige armoedesituatie) aan hulpverleners: “leer ons kennen, en, zorg dat onze kinderen het straks beter zullen stellen dan wijzelf een diploma kan daarbij helpen!” 

 

Jean-Pierre Markey (de man in onderstaand filmpje: cognitief behaviorist, systeemtherapeut, lector en geestelijk vader van De Katrol) was ooit stagebegeleider van de studente die in 2005 een jaarstage bij VZW De Katrol deed en nam twee jaar later zitting in het bestuur in wording van de toen nog net opgerichte Stichting De Katrol. Stichting De Katrol werd 15 jaar geleden opgericht ‘naar Vlaams voorbeeld’ in Rotterdam. Op 20 december 2007 is Stichting De Katrol officieel opgericht om kansen voor kinderen die opgroeien in een sociaal kwetsbare (achterstands)positie te vergroten door onderwijs als hefboom in te zetten voor een kansrijkere toekomst.

 

Jean-Pierre Markey's vastberadenheid, enorme theoretische en praktische kennis maar vooral zijn grote hart voor onze doelgroep is wat ik aan hem blijf bewonderen. 

 

Ik ben er trots op en dankbaar voor om zijn (briljante: preventieve en integrale) werkwijze in Rotterdam uit te mogen voeren en inmiddels al zo lang samen te mogen werken met hem, zijn team van verschilmakers (nu geleid door Katrien Sabbe) en mijn geweldige collega's. Preventief en integraal, precies zoals het 20 jaar geleden door Jean-Pierre Markey en Mieke Verhulst bedacht is om kansen te vergroten voor gezinnen in een sociaal kwetsbare (achterstands)situatie.   

~ Sandra Pardoel 

 

Vandaag jubileert onze stichting en blaast De Katrol 15 kaarsjes uit. Bedankt voor de hartelijke felicitaties van Jean-Pierre Markey, bedenker en oprichter van De Katrol❤️⚓