De Katrol krijgt € 20.000, - van het Oranjefonds

De Katrol ontvangt van het Oranje Fonds een bijdrage van € 20.000, - voor de Speel-o-theek bij De Katrol aan de Brede Hilledijk en om uitbreiding van Speel-o-theek leuk leren 010 te realiseren in Charlois. In nauwe samenwerking met DOCK openen er binnenkort twee extra locaties van Speelotheek leuk leren 010 in de Huizen van de Wijk bij DOCK Charlois. Met de uitbreiding van de Speel-o-theek willen wij meer Rotterdamse gezinnen met kinderen uit de basisschoolleeftijd (van 2-13 jaar) de mogelijkheid bieden om in aanraking te komen met leuk en leerzaam speelmateriaal voor thuis. Helaas niet voor alle Rotterdamse kinderen een vanzelfsprekendheid. Door onze krachten te bundelen met Speel-o-theek leuk leren 010 willen wij spelen en spelend leren op de kaart zetten in Charlois. Zo zetten wij gezamenlijk in op een uitnodigende en laagdrempelige extra wijkvoorziening voor gezinnen in Charlois met mogelijkheden zoals bijvoorbeeld voorleesochtenden of knutselmiddagen. Voor en door buurtbewoners, want zij gaan het samen met en voor elkaar doen. Spel zetten wij in als educatief middel voor talent, creativiteit, ontspanning, leerplezier, ouderbetrokkenheid en sociale binding met de wijk. Samen sterk in Charlois!
 

Speel-o-theek leuk leren 010

Een Speel-o-theek is een uitleencentrum van spelletjes en educatief materiaal. Je kunt het vergelijken met een bibliotheek. Gezinnen worden lid en kunnen zo speelgoed en spelletjes komen lenen. Sinds oktober 2014 heeft De Katrol een Speel-o-theek bij haar kantoor in de Afrikaanderwijk. Wat Speel-o-theek leuk leren 010 bijzonder maakt is dat al het materiaal ingedeeld is op de ontwikkelingsgebieden van de kinderen en zo heel gericht ingezet kan worden om op een speelse en creatieve manier te leren. In totaal komen er dus in 2021 drie locaties van Speel-o-theek leuk leren 010 in Rotterdam (met steun van het Oranje Fonds):
- Speel-o-theek leuk leren 010 bij De Katrol aan de Rijnhaven (Afrikaanderwijk)
- Speel-o-theek leuk leren 010 DOCK 2 – HvdW ’t Middelpunt (Zuidwijk) opent op 15 september
- Speel-o-theek leuk leren 010 DOCK 1 – HvdW Clemensstraat (Oud-Charlois) opent op 13 oktober

Achter de schermen is er al heel veel voorbereid. In de Speel-o-theek leuk leren 010 gaan wij ouders en kinderen op een laagdrempelige manier educatieve spellen en schoolmaterialen aanbieden, want ook spelen is leren. Hiermee zorgen wij ervoor dat kinderen meer plezier hebben in het leren, hun zelfvertrouwen vergroot wordt, ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd en ouders nauwer betrokken zijn bij het leren van hun kind. 

Op woensdag 15 september opent de Speel-o-theek haar tweede locatie in Huis van de Wijk ’t Middelpunt. Vrijwilligers uit de buurt gaan de openingstijden van de Speel-o-theek mogelijk maken. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers voor Team Leuk Leren 010.
 

De Katrol

De Katrol wil het verschil maken door bij kinderen het leren thuis een betere plek te geven en zorgen dat de ontwikkeling van de kinderen centraal komt te staan in het gezin om de leercultuur thuis te versterken. Dit doen wij door leer- en gezinsondersteuning aan huis te bieden en met het concept van ‘Speel-o-theek leuk leren 010’, waarbij onderwijs als hefboom wordt ingezet om eruit te halen wat er inzit. 


DOCK Charlois

DOCK is DE welzijnsorganisatie in Charlois. DOCK helpt mensen hun eigen leven en het leven van anderen te verbeteren. Ieder mens heeft talenten om in te zetten voor zichzelf en voor anderen. DOCK helpt deze talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Veel bewoners zijn bereid om anderen te helpen en hebben soms ook zelf hulp nodig. De medewerkers van DOCK ondersteunen bewoners in het nemen van initiatieven. Zij leggen contacten tussen bewoners en organisaties in de buurt en brengen mogelijkheden samen. Zij beheren de huizen van de wijk en bieden hier ook allerlei activiteiten aan voor bewoners uit Charlois.


Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.