De Katrol (Gent) wint de Samenlevingsprijs Stad Gent 2013

De Katrol Gent, die studie- en opvoedingsondersteuning aan huis geeft voor kansarme kinderen, heeft de samenlevingsprijs 2013 van de Stad Gent gewonnen. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan personen, organisaties of professionals die werk maken van het samenleven in diversiteit.

De Katrol wil kansarme kinderen kansrijker maken via studie- en opvoedingsondersteuning (in Rotterdam noemen wij dit leer- en gezinsondersteuning, red.) aan huis. Men legt de nadruk op de ouders met de bedoeling een onderwijscultuur te installeren binnen het gezin en de kloof tussen de thuis- en schoolcultuur te verkleinen. De ondersteuning wordt geboden door studenten uit diverse hogescholen en opleidingen die door deze ervaringsmethodiek een verruimde visie krijgen op armoede en diversiteit. De verdienste van De Katrol is viervoudig: de onderwijspositie van de kinderen wordt versterkt via de ondersteuning van schoolse taken en schoolvaardigheden; de ouderbetrokkenheid en de communicatie met de school worden gestimuleerd; de studenten worden voorbereid op hun toekomstige loopbaan als welzijnswerker of leerkracht met bijzondere aandacht voor onderwijskansen van kwetsbare kinderen en het werken rond diversiteit en armoede wordt verankerd in de opleidingen van de hogescholen en universiteiten.

Sinds de start van De Katrol Gent in september 2009 tot december 2012 werden er maar liefst 246 gezinnen ondersteunt, waarbij 360 kinderen werden ondersteunt door 279 studenten. Hierbij feliciteren wij onze Oost Vlaamse collega's van harte voor de erkenning van hun werkzaamheden.