17 oktober wereldarmoededag 2010; armoede ver weg en dichtbij!

17 oktober is sinds 1989 uitgeroepen tot VN-werelddag tegen extreme armoede. Sinds 1952 zijn er al diverse werkgroepen wereldwijd die op deze dag actie voeren tegen armoede.


Sinds het jaar 2000 hebben 191 wereldleiders een plan ondertekend dat ervoor moet zorgen dat armoede t.o.v. 1990 wereldwijd gehalveerd is. Dit door 8 concrete en haalbare doelen te stellen, de zgn. millenniumdoelen. Sinds die tijd wordt op 17 oktober ook actiegevoerd voor het behalen van deze doelen. Nu is het inmiddels 2010 en hebben ze nog 5 jaar om de plannen te realiseren.
 

Om meer bewustwording te creëren houdt de werkgroep Rotterdam een jaarlijkse actie, waarvan de kick-off de aanstaande 17 oktober op stapel staat.


Op 17 oktober 2010 organiseert werkgroep 17 oktober op wereldarmoededag haar eerste manifestatie. Deze zal van 14:00 tot 17:00 uur plaatsvinden in het StrandPark Coolhaven. Het StrandPark ligt t.h.v. de Willem Buytewechstraat 37-43. Naast de wereldpremière van “ MissHomeless” in de filmzaal van de Machinist zijn er doorlopend optredens met zang en dans, waaronder een optreden van McLazy; er wordt gedebatteerd over ARMOEDE VER WEG EN DICHTBIJ door de lokale politiek; Globalicious is van de partij!; er zijn gastsprekers die meer uitleg geven over armoede wereldwijd en lokaal. Verder zijn er verschillende activiteiten die bijgewoond kunnen worden door jong en oud. Bovendien kan er genoten worden van gratis soep, pannenkoeken, koffie en thee. Kom ook langs!


“ WAAR MENSEN GEDOEMD ZIJN IN ARMOEDE TE LEVEN WORDEN DE RECHTEN VAN DE MENS GESCHONDEN. WIJ ZIJN HUN VERPLICHT ONS AANEEN TE SLUITEN
OM DE RECHTEN TE DOEN EERBIEDIGEN!”  J. Wrisinski; oprichter 17 oktober en de ATD.